Dieta

Jesteś tym co jesz

Dział w rozbudowie.
Ta chińska maksyma niech będzie mottem nowego działu witryny.
W zamyśle ma to być dział inspirujący do innego spojrzenia na to co i jak spożywamy.
Jak to wpływa na różne aspekty naszego istnienia. Od zdrowia po myślenie, od sprawdzonych przepisów kulinarnych po bioróżnorodność w naturze.
Odpowiemy sobie na pytania;
dlaczego tak ważne jest picie odpowiedniej wody?
dlaczego cukier nie krzepi?
co winniśmy pszczołom? More than Honey - Markus Imhoof (Official Trailer)
co kryje się za terminem pszenica?
czy zdrowo to koniecznie drogo?
Tymczasem zapraszam do budującej się galerii kulinarnej.

Czy doceniasz rolę pszczół?


Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka... Karol Darwin

Wiosenna sałatka z listkami lipy


Młode listki lipy, szczypiorek, mięta, bluszczyk kurdybanek, kwiaty mniszka. Do tego odrobina wędzonego twarożku, olej ryżowy i czarnuszka.

Śniadanko z ogródka


Żytni chlebek na zakwasie, masełko, twarożek, bób, ogórek, liście cykorii, rukoli, mięty i bazylii plus kwiatostany pietruszki.

Placek ziemniaczany


Ksylitol zamiast cukru. Wspomnienie dzieciństwa.

Makaron z pesto


Makaron orkiszowy, pesto i szczypiorek z ogródka.

Sałatka vinegrette




Zupa z soczewicą




Jesienny kabaczek z czerwoną fasolą


Kabaczek oczywiście, do tego podsmażona cebula, czerwona fasola, marchewka, pomidor i czosnek. Doprawione rozmarynem, niedźwiedzim czosnkiem i anyżem.

Słodkie ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane zaraz wylądują w piekarniku. Oczywiście w składzie nie ma cukru i pszenicy. 

Prosto z piekarnika




Placek z czarną porzeczką


Pszenna mąka, cukier, margaryna, mleko - tego tutaj nie znajdziesz.

Kanapka z pesto


Własny chlebek orkiszowy. Pesto z liści pokrzywy z nasionami, pietruszka i bluszczyk kurdybanek z przydomowego ogródka.

Organiczny burak


Jeden dla całej rodziny. Frytki bez dodatków smakują wybornie.

Naleśnik z wiosenną pokrzywą


Najlepsze witaminy wczesną wiosną.

Orkiszowy chleb


Niewiele zachodu a jaki smak i zapach.

Jeszcze tylko chwila w piekarniku


Ziemniaki, dynia Nelson, buraki i cebula. Dla smaku anyż, czosnek niedźwiedzi, tymianek.


Telefon: 603 44 88 68, jeśli zajęty lub nie odbieram zostaw wiadomość oddzwonię. Email: poczta@adamlis.pl 

O stronie

Newsletter

Free Joomla templates by Ltheme
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.